Search
Close this search box.

Γαλακτομπούρεκο

Από τον το μύστη του γαλακτομπούρεκου ζαχαροπλάστη, Σπύρο Γιαννακόπουλο, Διχώρι

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

για ένα ταψί 32 cm

  • 1 πακέτο φύλλο τύπου Βηρυτού 

Για την κρέμα

  • 2½ λίτρα φρέσκο γάλα
  • 5 αυγά φρέσκα
  • 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 ξύσμα από λεμόνι
  • 300 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 200 γρ. λιωμένο και δουλεμένο βούτυρο αγελάδας

Για το σιρόπι

  • 500 ml νερό από την πηγή
  • 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1 κ. σ. γλυκόζη
  • 1 πρέζα βανίλια

Τρόπος Παρασκευής

  1. Σπάμε τα αυγά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε λίγο με το σύρμα μέχρι να «αφρατέψουν». 
  2. Προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα προς την ίδια φορά πάντα για να μην σβολιάσει. 
  3. Μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας ελαφρά.
  4. Μόλις πήξει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
  5. Βουτυρώνουμε το ταψί με το λιωμένο και «δουλεμένο» βούτυρο και στρώνουμε το φύλλο σε φάκελο βουτυρώνοντας το κάθε φύλλο. Δηλαδή ένα φύλλο στο μισό ταψί και άλλο ένα στο υπόλοιπο. 
  6. Τα αλείφουμε με ένα πινέλο βούτυρο και συνεχίζουμε. 
  7. Ότι φύλλο περισσέψει το γυρνάμε επάνω αφού έχουμε ρίξει την κρέμα και το σκεπάζουμε σε φωλιά, σε φάκελο όπως λένε οι ζαχαροπλάστες. 
  8. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ΟC στον αέρα για 1 ώρα.
  9. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 2-3 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε μια πρέζα βανίλια. 
  10. Μόλις βγει το γαλακτομπούρεκο το σιροπιάζουμε. 
  11. Το μυστικό είναι ότι και το σιρόπι και το γλυκό θα πρέπει να είναι ζεστά. 
  12. Κόβουμε το γαλακτομπούρεκο μετά από 2 ώρες γιατί πρέπει να κρυώσει καλά.