Search
Close this search box.

Άρτος Τελετουργικός

Ιερά Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου ή Πελαγίας

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

για 2 κιλά σε φόρμα 35cm

  • 1100 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 125 ml ελαιόλαδο
  • 440 ml νερό
  • 15 γρ. ξηρή μαγιά
  • 50 γρ. γλυκάνισο
  • Λίγο αλάτι

Τρόπος Παρασκευής

  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το γλυκάνισο.
  2. Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και το ρίχνουμε και αυτό στον κάδο και αμέσως μετά σιγά σιγά το αλεύρι.
    Ζυμώνουμε με το γάντζο για 5 λεπτά, στην αργή ταχύτητα και 30 λεπτά, στη γρήγορη.
  3. Πλάθουμε το ζυμάρι και το απλώνουμε στη φόρμα.
  4. Πατάμε ελαφρά τη σφραγίδα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 90 λεπτά, να ξεκουραστούν οι άρτοι.
  5. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 60 λεπτά.
  6. Ξεφορμάρουμε τον άρτο και αφήνουμε να κρυώσει πριν το πάμε στην εκκλησία.
    Για την αρτοκλασία χρειάζονται 5 άρτοι, κρασί νάμα, ελαιόλαδο και κεριά.