Search
Close this search box.

Κουραμπιέδες Υπάτης

Από τη Ιουλία Αλεξάκη, ξενοδόχο, Λουτρά Υπάτης

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 1 κιλό βούτυρο γάλακτος εκλεκτό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πιατελάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 αυγό
  • 2 κρόκους αυγών 
  • 600 γρ. αμύγδαλα, ελάχιστα καβουρδισμένα
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
  • 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο εκλεκτό
  •  1½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

Για το πασπάλισμα

  • Άχνη ζάχαρη

Τρόπος Παρασκευής

  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε με βούτυρο, για 10 λεπτά τα αμύγδαλα ανακινώντας το τηγάνι. 
  2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το ελαιόλαδο και χτυπάμε με το σύρμα για 30 λεπτά. Στα 20 λεπτά ρίχνουμε τα αυγά, πρώτα το ολόκληρο και σιγά σιγά τους κρόκους. 3 λεπτά πριν το τέλος, ρίχνουμε το κονιάκ χτυπάμε για λίγο και αδειάζουμε σε πήλινη λεκάνη το περιεχόμενο του κάδου.
  3. Στη ζύμη προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι, δυνατά για 5 λεπτά. 
  4. Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα και μέγεθος που θέλουμε. Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα .
  5. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180οC για 30 λεπτά.
  6. Αφού ροδίσουν οι κουραμπιέδες, βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε για 5 ώρες να κρυώσουν χωρίς να τους σκεπάσουμε, για να μείνουν τραγανοί. 
  7. Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.
  8. Αν θέλουμε τους αφήνουμε και χωρίς ζάχαρη είναι το ίδιο απολαυστικοί. 
Tips:

Η φωτογράφιση έγινε στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, Υπάτη.