Search
Close this search box.

Αρνί κλέφτικο με Φορμαέλα Αράχωβας ΠΟΠ

Από τον Μπάμπη Κουρελή, ξενοδόχο και εστιάτορα, Δελφοί

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

για 4 άτομα 

  • 1½ – 2 κιλά αρνί γάλακτος μπούτι, κομμένο σε μερίδες
  • 4 – 5 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε φέτες
  •  2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε φέτες
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες
  • 300 γρ. Φορμαέλα Αράχωβας ΠΟΠ, κομμένη σε κύβους
  • 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή 
  • Ελαιόλαδο εκλεκτό
  • 1 ποτήρι νερό χλιαρό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
  • Άγρια φρέσκη ρίγανη

Τρόπος Παρασκευής

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το νερό, τις πιπεριές, τις ντομάτες, το σκόρδο και τη φορμαέλα.
  3. Σε μεγάλη γάστρα βάζουμε το αρνί και τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, προσθέτουμε και το μείγμα με το τυρί και τα λαχανικά τκαι ανακατεύουμε. 
  4. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 200οC . Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνουμε για 90 λεπτά ακόμη. Μια ώρα πριν το τέλος, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα προσεκτικά, ανακατεύουμε τις πατάτες και γυρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος.
  5. Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο, την αφήνουμε λίγο να αναδυθούν τα αρώματα και σερβίρουμε.
Tips:

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε το αρνάκι χωρίς πατάτες στη γάστρα και να το σερβίρουμε με παραδοσιακές χυλοπίτες ή ταλιατέλες.