Search
Close this search box.

Κοτόπουλο λεμονάτο

Gastronomy Center Central Greece

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 4 μπούτια κοτόπουλου μεγάλα (με την κουπαστή)
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1-2 λεμόνια χυμό
  • ½ λεμόνι ξύσμα (ή κομμένο κάθετα κυδωνάτο με τη φλούδα)
  • ½ ποτηράκι κρασί λευκό
  • 1 ½ φλιτζάνι ζωμό κότας ζεστό
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

  1. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα να κάψει. Στεγνώνουμε τα μπούτια κοτόπουλου με απορροφητικό χαρτί και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα για να ροδίσουν καλά και από τις δυο πλευρές.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε ελαφρά και σβήνουμε με το κρασί.
  3. Μόλις εξατμιστεί λίγο το κρασί προσθέτουμε το ζωμό, ζεστό μέχρι να μισοσκεπάζει το κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι, δάφνη και μισή από τη ρίγανη.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά.
  5. 5 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το φαγητό μας προσθέτουμε το λεμόνι, την υπόλοιπη ρίγανη και το ξύσμα (δεν τα βάζουμε από την αρχή για να μην πικρίσουν). Συνεχίζουμε το βράσιμο για μερικά λεπτά ακόμα μέχρι να σωθεί το υγρό και να μείνει το φαγητό με το λάδι του και κάνει μια ελαφριά σάλτσα.
Tips:

Αν η σάλτσα είναι αραιή, μπορείτε να τη δέσετε με 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ, ανακατεύοντας με το χυμό του λεμονιού, την οποία ρίχνετε, κάνοντας μια βράση σε μέτρια φωτιά μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα. Εναλλακτικά μπορείτε να αλευρώσετε ελαφρά τα κομμάτια του κοτόπουλου πριν τα σοτάρετε. Απλά πρέπει να είστε προσεκτικοί να μην καεί το κοτόπουλο και σας κολλήσει.