Search
Close this search box.

Ρεβιθοκεφτέδες

Gastronomy Center Central Greece

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 400 γρ. ρεβίθια βρασμένα/μαγειρεμένα (άβραστα είναι περίπου 250 γρ.)
  • 2 φλιτζάνια τρίμματα ψωμιού
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο, στυμμένο
  • 2 φρ. κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μαζί με τα φύλλα
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Αλεύρι για το πανάρισμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • λεμόνι χυμό για το σερβίρισμα

Τρόπος Παρασκευής

* Από το προηγούμενο βράδυ, μουσκεύουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με νερό όλη τη νύχτα. Τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 40-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν βράσουν, τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο δίσκο σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως για περίπου μία ώρα. Είναι πολύ σημαντικό να στεγνώσουν τελείως, πριν προχωρήσουμε στους κεφτέδες μας.

  1. Λιώνουμε με πιρούνι τα βρασμένα ρεβίθια μας ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο.
  2. Επειδή η ζύμη πρέπει να πλάθεται σε κεφτέδες, αν είναι αρκετά αραιή προσθέτουμε επιπλέον λίγη τριμμένη ψίχα ψωμιού, είτε λίγο αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά.
  3. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα για να δέσει.
  4. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και μόλις κάψει καλά, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα, το πλάθουμε σε πλακέ κεφτέδες, τους αλευρώνουμε ελαφρά (κολλάνε λίγο εξωτερικά) και τους τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  5. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
Tips:

Αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, αφού πλάσετε τους ρεβιθοκεφτέδες, βάλτε τους σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τους στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Με ένα πινέλο βάλτε λάδι στην κορυφή των κεφτέδων. Στα μισά του χρόνου ψησίματος, γυρίστε για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές