Search
Close this search box.

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρος παστός
  • 1,5 κιλό πατάτες μέτριες
  • 1-2 λεμόνια χυμό
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • λάδι για το τηγάνισμα

Τρόπος Παρασκευής

  1. Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο από την προηγούμενη μέρα, τον κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βυθίζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, το οποίο αλλάζουμε τακτικά.
  2. Την επόμενη μέρα, βράζουμε για 10΄ ένα κομμάτι μπακαλιάρο σε δύο κούπες νερό και μια κουταλιά της σούπα ελαιόλαδο. Αφού βράσει κρατάμε το ζουμί για την σκορδαλιά.
  3. Ξεπλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με την φλούδα (κατά προτίμηση στον ατμό) έως ότου μαλακώσουν καλά. Αφού κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε και ή τις χτυπάμε στο γουδί ή στο μπλέντερ λίγες λίγες, προσθέτοντας χυμό λεμόνι, ελαιόλαδο και το ζουμί του ψαριού.
  4. Το σκόρδο που το έχουμε λιώσει στο μπλέντερ με λίγο λάδι, το προσθέτουμε στο τέλος, αφού κρυώσει η πατάτα και ρίχνουμε λίγο αλάτι.
  5. Τέλος στραγγίζουμε και τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο με αλεύρι σε καυτό ελαιόλαδο, έως ότου πάρει ωραίο χρώμα και τον στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Tips:

Στη Β. Εύβοια η σκορδαλιά, φτιαγμένη με σκόρδο, λάδι, ξύδι, λίγη ψίχα ψωμιού, πατάτα βρασμένη, καρύδια και μέλι, αποτελούσε το συνοδευτικό πολλών φαγητών, κυρίως τηγανιτών ψαριών.