Search
Close this search box.

Κόκορας με τραχανά και ντομάτα

Από την Ερμιόνη Χαχάλου, Κοιν.Σ.Eπ ΄Ερκυνα, Λιβαδειά

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 1 ½ με 2 κιλά κόκορα, κομμένη σε κομμάτια
  • 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό
  • 3-4 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
  • 2 κούπες τραχανά γλυκό
  • 200 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ
  • Αλάτι
  • Φεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος Παρασκευής

  1. Κόβουμε την προβατίνα σε μερίδες και την πλένουμε καλά.
  2. Τη βάζουμε στη κατσαρόλα με νερό μέχρι να τη σκεπάζει και σιγοβράζουμε.
  3. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, ξαφρίζουμε συνεχώς. Αλλάζουμε το νερό και ρίχνουμε άλλο προκειμένου να βράσει.
  4. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, περίπου 3 ώρες.
  5. Τότε προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Αφού βράσουν όλα μαζί, βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και σουρώνουμε το ζωμό σε μια άλλη κατσαρόλα.
  6. Αν κρίνουμε ότι είναι λίγη η ποσότητα του ζωμού προσθέτουμε νερό και το βάζουμε στη φωτιά. Όταν χοχλάζει ρίχνουμε μέσα τον τραχανά και ανακατεύουμε.
  7. Σε 10-15 λεπτά ο τραχανάς θα είναι έτοιμος θα είναι σαν πηκτή σούπα.
  8. Το φαγάκι μας τρώγεται χλιαρό το καλοκαίρι και φυσικά πολύ ζεστό το χειμώνα.
  9. Σερβίρεται το κρέας στο πιάτο μαζί με τον τραχανά ή χωριστά και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα.
Tips:

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα κρέατα, όπως αρνί, κατσίκι, προβατίνα.