Search
Close this search box.

Χοιρινό μπούτι ψητό, μαριναρισμένο

Gastronomy Center Central Greece

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 1 μπούτι χοιρινό, γύρω στα 3 κιλά (χωρίς το κόκαλο και χωρίς το δέρμα)
  • 6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 50 γρ. βούτυρο για το ψήσιμο

Για τη μαρινάδα

  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • χυμό πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 400 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
  • 4-5 φύλλα ξερής δάφνης
  • 3-4 κλωνάρια φρέσκου δεντρολίβανου
  • 3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Τρόπος Παρασκευής

  1. Ζητάμε από τον κρεοπώλη ένα ολόκληρο μπούτι χοιρινό, γύρω στα 3 κιλά, χωρίς το κόκαλο και χωρίς το δέρμα, να το τυλίξει με δίχτυ ή το δένουμε εμείς με σπάγκο μαγειρικής, για να διατηρήσει το σχήμα του.
  2. Ξεκινάμε με το μαρινάρισμα από το προηγούμενο βράδυ και κάνουμε χώρο στο ψυγείο για να χωρέσει το χοιρινό.
  3. Αλατοπιπερώνουμε το μπούτι και το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι και φυτεύουμε τα σκόρδα στις τρύπες που δημιουργήθηκαν.
  4. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  5. Φοράμε γάντια, γυρίζουμε το χοιρινό μπούτι από την κάτω του πλευρά και το χαράσσουμε -όχι μέχρι κάτω, αλλά περίπου μέχρι τη μέση- για να ρουφήξει καλά την μαρινάδα μας. Το βάζουμε σε μια λεκάνη, το περιχύνουμε με τη μαρινάδα και το αλείφουμε παντού.
  6. Περνάμε ανάμεσα στον σπάγκο κλωνάρια φρέσκου δεντρολίβανου, ξερής δάφνης και κλωνάρια από φρέσκο θυμάρι.
  7. Τυλίγουμε με μεμβράνη τη λεκάνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες. Γυρνάμε το κρέας, 2-3 φορές, κατά τη διάρκεια, ώστε να πάει παντού η μαρινάδα.
  8. Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν μπει στο φούρνο.
  9. Για το ψήσιμο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
  10. Βάζουμε το μπούτι σε μια μεγάλη γάστρα, το περιχύνουμε με τη μαρινάδα του και το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο.
  11. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες (υπολογίζουμε 25-30 λεπτά ψήσιμο για κάθε 500 γρ. κρέατος επιπλέον).
  12. Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, περιχύνοντας το κρέας με τα υγρά του μέχρι να ροδίσει καλά.
  13. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε το μπούτι σε ξύλο κοπής, το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  14. Σουρώνουμε τα υγρά της γάστρας σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε 150 ml νερό, αλατοπίπερο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  15. Αφαιρούμε τον σπάγκο ή το δίχτυ, κόβουμε το μπούτι σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα.