Search
Close this search box.

Μπακλαβάς Κύμης

Από τις αδελφές Σιδεράκη, Ζαχαροπλαστείο, Κύμη

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

Για στρογγυλό ταψί 45 εκ.

  • 100 φύλλα πολύ λεπτά ανοιγμένα, τύπου Βηρυτού από τα Ψαχνά
  • 3 κιλά αμύγδαλο τριμμένο ψιλό
  • 1 ½ κιλό αιγοπρόβειο βούτυρο Κύμης

Για το σιρόπι

  • 1 ½ λίτρο νερό
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 κιλό μέλι πεύκου ή ελάτης
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • λίγη φλούδα λεμονιού

Τρόπος Παρασκευής

  1. Σε κατσαρόλα λιώνουμε τη μισή ποσότητα από το βούτυρο και αλείφουμε με ένα πινέλο το ταψί με 100 γρ. βουτύρου.
  2. Αρχίζουμε το στρώσιμο των φύλλων στο ταψί. Τα φύλλα κανονίζουμε να είναι στρογγυλά με διάμετρο 45 εκ.
  3. Στρώνουμε τέσσερα φύλλα ραντίζοντας το τελευταίο με βούτυρο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία τρεις φορές ακόμα.
  4. Στη συνέχεια ραντίζουμε με βούτυρο την επιφάνεια του φύλλου και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τριμμένο αμύγδαλο περίπου μια χούφτα και μισή.
  5. Έπειτα στρώνουμε πάλι ένα φύλλο, περνώντας το με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο.
  6. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία φύλλο, πέρασμα με βούτυρο και πασπάλισμα με αμύγδαλο μέχρι να γεμίζουμε ξέχειλα το ταψί.
  7. Στο τέλος κλείνουμε το γέμισμα του ταψιού με 4 διπλά φύλλα καλά βουτυρωμένα.
  8. Στη συνέχεια κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια σε σχήμα ρόμβου και βουτυρώνουμε καλά το ταψί με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
  9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 2 ώρες.

Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

  1. Σε κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά του σιροπιού και ανακατεύοντας αφήνουμε να πάρει δυο τρεις βράσεις και να δέσει το σιρόπι.
  2. Όπως είναι ζεστό το σιρόπι ρίχνουμε πάνω στον κρύο μπακλαβά. Μετά από 1 ώρα σερβίρουμε.
Tips:

Αν θέλουμε στα αμύγδαλα βάζουμε κανέλα, γαρύφαλλο και λίγο κονιάκ.