Search
Close this search box.

Λαχανοντολμάδες Βαρδουσίων

Από την Νίτσα Τετώρου, 100χρονο Χάνι Ρέρεση, Ευπάλιο

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 1 μέτριο λάχανο 
  • 1 κιλό κιμά χοιρινό, περασμένο 2 φορές 
  • 2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα 
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Μισό φλιτζάνι ρύζι καρολίνα 
  • Αλάτι ημίχοντρο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
  • Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
  • 1 ποτήρι φρέσκο χυμό λεμονιού

Για το φινίρισμα

  • Μπούκοβο 

Τρόπος Παρασκευής

  1. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι το σκληρό κοτσάνι, στο κάτω μέρος του λάχανου. 
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, ζεματάμε το λάχανο για 5 λεπτά και το βγάζουμε. Ξεφυλλίζουμε ένα ένα φύλλο προσεκτικά γιατί το λάχανο καίει. 
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κρέας, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  4. Σε κάθε φύλλο λάχανου βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση και «κλείνουμε» προσεκτικά. 
  5. Αραδιάζουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα και τους περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 2 ποτήρια ζεστό νερό. 
  6. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Πέντε λεπτά πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά τους λαχανοντολμάδες, τους περιχύνουμε με το λεμόνι.
  7. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζουμε με μπούκοβο.