Μετάβαση στο περιεχόμενο
Βοιωτία
Εύβοια-Σκύρος
Ευρυτανία
Φθιώτιδα
Φωκίδα
Βοιωτία
Εύβοια-Σκύρος
Ευρυτανία
Φθιώτιδα
Φωκίδα
Αρχική
Search
Αμυγδαλόπιτα Μαντουδίου
Από τη Νατάσσα Χατζηαρβανίτη, Μαντούδι
γλυκά
Εύβοια-Σκύρος
Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print
Υλικά
Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 κ.γ. κονιάκ
Χυμός από ένα λεμόνι
1 βανίλια
Για το παντεσπάνι
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού τρίμα αμυγδάλου
2 φλιτζάνια τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
5 φρέσκα αυγά
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι καφέ κονιάκ
1 κ.γ. baking powder
Τρόπος Παρασκευής
Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη και δέσει το σιρόπι, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την ψίχα αμυγδάλου, τη φρυγανιά και την baking powder και τα ανακατεύουμε καλά.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να «αφρατέψει».
Προσθέτουμε τους κρόκους και το κονιάκ και χτυπάμε λίγο ακόμα.
Σε καθαρό κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα δυνατά, τα ασπράδια μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο μίγμα βουτύρου – ζάχαρης ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
Προσθέτουμε σιγά σιγά τη μαρέγκα ανακατεύοντας προσεκτικά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη της αμυγδαλόπιτας.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180οC για 35-40 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε από το φούρνο στην καυτή αμυγδαλόπιτα, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τρίμα καρύδας ή αμυγδάλου.
sissy nika
Δείτε Ακόμη
Κεφτέδες με κιμά & τραχανά
Δείτε την Συνταγή »
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού
Δείτε την Συνταγή »
Κεφτεδάκια από καλαμάρι
Δείτε την Συνταγή »
Τηγανόψωμο λουσμένο με μέλι Ερείκης ή Κισσούρι
Δείτε την Συνταγή »