Search
Close this search box.

Παραδοσιακό γιουβέτσι με τράγο

Από τον Βασίλη Κασκαβελιώτη, παραγωγό ζυμαρικών, Θήβα

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

Για 4 άτομα

  • 1200 γρ. τράγο ελευθέρας βοσκής, κομμένο σε κομμάτια
  • 500 γρ. χυλοπίτες παραδοσιακές Θηβών
  • 500 γρ. ντομάτες ώριμες του κήπου μας, τριμμένες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι Θηβών, ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο εκλεκτό
  • Μπαχάρι
  • Αλάτι θαλασσινό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πασπάλισμα

  • Μυζήθρα Βαγίων ξερή, τριμμένη

Τρόπος Παρασκευής

  1. Σε κατσαρόλα με καυτό νερό βάζουμε τον τράγο να βράσει για 2 ώρες περίπου, μέχρι να μαλακώσει και ξαφρίζουμε. Ο ακριβής χρόνος βρασμού εξαρτάται από το κρέας.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κρέας μέχρι να χρυσίσει γυρίζοντάς το με λαβίδα.
  3. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και τα βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μελώσει το κρέας.
  4. Σε πήλινη γάστρα ρίχνουμε το κρέας με τη σάλτσα και προσθέτουμε τις χυλοπίτες, αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό.
  5. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν και οι χυλοπίτες.
  6. Πασπαλίζουμε με τριμμένη ντόπια μυζήθρα και όπως είναι ζεστό σερβίρουμε.