Search
Close this search box.

Τυρόπιτα με τραχανά γλυκό

Από την Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Σαγματά

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2 ποτήρια ούζου ξύδι
  • 300 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
  • Νερό όσο χρειαστεί

Για την γέμιση

  • 800 γρ. φέτα Βαγίων
  • 200 γρ. τραχανά γλυκό, βρασμένο
  • 200 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
  • 3 αυγά χωριάτικα
  • Ξύσμα μοσχοκάρυδου
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

  1. Μέσα σε μεγάλο μπολ ή στο πάγκο βάζουμε το αλεύρι και στη μέση ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε όλα τα υγρά.
  2. Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη που ξεκολλά από τα χέρια μας.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά και κόβουμε σε μπαλάκια των 150 γρ.
  4. Λαδώνουμε ένα ταψί 45 εκ. και με τον πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα.
  5. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  6. Βάζουμε στη μέση κάθε φύλλου 160 γρ. γέμιση.
  7. Το τυλίγουμε σε μασούρι και το βάζουμε στο ταψί ώστε να γίνει σαν σπείρα.
  8. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 55 λεπτά, μέχρι να πάρει η πίτα μας όμορφο χρώμα.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.