Search
Close this search box.

Τραχανόπιτα Δελφών

Από την Μαρία Μαγγανιά, Συμπόσιο πολιτιστικό κέντρο, Δελφοί

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ, τριμμένη
  • 250 γρ. τραχανάς κατσικίσιος με μαντζουράνα
  • 300 ml. γάλα φρέσκο
  • 2  αυγά χωριάτικα
  • 200 ml. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα Παρνασσού, τριμμένη
  •  1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φύλλο

  • 500 γρ. αλεύρι για πίτες, κοσκινισμένο
  • 1 κούπα γάλα χλιαρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Τρόπος Παρασκευής

  1. Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη, που θα πρέπει να είναι εύπλαστη και μέτρια, ούτε σκληρή ούτε όμως και μαλακή. Στον πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι και στη μέση δημιουργούμε ένα κενό, για να βάλουμε τα υγρά υλικά. Πασπαλίζουμε με αλάτι.
  2. Ζυμώνουμε δυνατά και μόλις η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια μας είναι έτοιμη.
  3. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα και αμέσως μετά με τον πλάστη ανοίγουμε 4 λεπτά φύλλα. Για μεγαλύτερη ευκολία πασπαλίζουμε τον πλάστη και τον πάγκο μας με το μείγμα αλεύρι και νισεστέ
  4. Ετοιμάζουμε τη γέμιση.  Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, τη φέτα, λίγο πιπέρι και χωρίζουμε τη γέμιση σε 3 μέρη. 
  5. Βάζουμε χωριστά σε μπολ τον τραχανά και τη γραβιέρα.
  6. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο και απλώνουμε τη γέμιση με ξύλινη κουτάλα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με τραχανά και γραβιέρα. Απλώνουμε τα δύο επόμενα φύλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Τέλος, σκεπάζουμε το τελευταίο φύλλο και το λαδώνουμε.
  7. Ψήνουμε την πίτα αμέσως σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά, για να είναι τραγανή.  
  8. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με ντομάτα και ελιόψωμο.
Tips:

Η συνταγή πίτας μας ήρθε από την προγιαγιά μας και ήταν το προσφάι των βοσκών στο βουνό, τους καλοκαιρινούς μήνες και την έκαναν λίγο αλμυρή, για να τους κρατήσει, όπως έλεγαν… 

Η προγιαγιά συνήθιζε να φτιάχνει τραχανά με μαντζουράνα που δίνει άρωμα και γεύση ξεχωριστή.