Search
Close this search box.

Σπερνά ή Σιτάρι με φρούτα

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδόχο, Γαλαξίδι

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 500 γρ. σιτάρι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή ή 2 φλ. ζάχαρη ανακατεμένη με τρίμα καρύδας
  • 1 φλιτζάνι σουσάμι
  • 1 φλιτζάνι διάφορους σπόρους, αποφλοιωμένους
  • 1 φλιτζάνι φιστίκι κελυφωτό Φθιώτιδος ΠΟΠ
  • 1 μεγάλο ρόδι καθαρισμένο
  • 2 σύκα ξερά Κύμης ΠΟΠ, κομμένα σε μικρά κομματάκια
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές και μαύρες
  • 1 φλιτζάνι καρύδια αλεσμένα
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 2 κ.γ κανέλα

Τρόπος Παρασκευής

  1. Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με κρύο νερό.
  2. Την επόμενη μέρα το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και το καλύπτουμε με καθαρό νερό. 
  3. Αφήνουμε να πάρει μια βράση. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι και να αρχίζει να ανοίγει. 
  4. Το στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Στρώνουμε μία καθαρή πετσέτα στον πάγκο και απλώνουμε επάνω το σιτάρι. 
  5. Το αφήνουμε για 3 – 4 ώρες  να στεγνώσει τελείως, ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία.
  6. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός της ζάχαρης και τα ανακατεύουμε. 
  7. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το σιτάρι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τη ζάχαρη γιατί σκληραίνει το σιτάρι. 
  8. Τη ζάχαρη την βάζουμε λίγα λεπτά, πριν το σερβίρουμε. 
  9. Ανακατεύουμε πολύ καλά και το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, να δροσίσει πριν το σερβίρουμε. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2 ημέρες.
  10. Σερβίρουμε σε ατομικά μπολ.