Search
Close this search box.

Σπανακοτυρόπιτα

Από την Ερμιόνη Χαχάλου, Κοιν.Σ. Επ «Έρκυνα», Λιβαδειά

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα, το άσπρο μέρος ψιλοκομμένο
  • Άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 600 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ, σε κομματάκια
  • Eλαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. ξύδι δυνατό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι
  • Χλιαρό νερό, όσο πάρει
  • Σόδα υγρή

Τρόπος Παρασκευής

  1. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα, τα τρίβουμε με αλάτι και τα αφήνουμε 30 λεπτά να στραγγίξουν.
  2. Σε μπασίνα βάζουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τον άνηθο, το μάραθο, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.
  3. Σε μια λεκάνη προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο το ξύδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό και τη σόδα ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια μας.
  4. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα τουλάχιστον. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια, ίδιου μεγέθους.
  5. Σε αλευρωμένο τραπέζι ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλα στο μέγεθος που θέλουμε.
  6. Λαδώνουμε ένα ταψί κουζίνας και στρώνουμε τα 4 φύλλα ελαφρά λαδωμένα.
  7. Προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης, συνεχίζουμε με άλλα 2 φύλλα λαδωμένα, προσθέτουμε το άλλο 1/3 της γέμισης και συνεχίζουμε καλύπτοντας με 2 φύλλα λαδωμένα. Απλώνουμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο 1/3 της γέμισης και τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα λαδωμένα.
  8. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και ελαιόλαδο και χαράζουμε την πίτα.
  9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου.
  10. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.