Search
Close this search box.

Ψωμί γάμου κεντητό Βοιωτίας

Από την Ανθούλα Δρίτσα, Μαυρομάτι

Ένα έργο μικρογλυπτικής από ζυμαράκι… Αριστουργήματα  καμωμένα με μεράκι, χρώμα και εμπνευσμένα σύμβολα για την αιώνια αγάπη και πίστη του ζευγαριού αλλά και τη γονιμότητα…

Το αποτέλεσμα ενθουσιάζει.

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

Για το ψωμί

  • 1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 φακελάκια μαγιά ξερή
  • 3 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο
  • Λίγο μαστίχα σε σκόνη
  • 3 κούπες περίπου νερό

Για το κέντημα

  • Αλεύρι
  • Ψιλό αλάτι
  • Νερό
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής

Τρόπος Παρασκευής

  1. Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά πρώτα το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το γλυκάνισο, την μαστίχα και τέλος το νερό.
  2. Ζυμώνουμε δυνατά με το χέρι μας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Περνάμε με ελαιόλαδο το ταψί και βάζουμε την ζύμη που της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
  4. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 45 – 60 λεπτά.
  5. Για το στόλισμα του ψωμιού χρησιμοποιούμε νεκρή ζύμη που δημιουργούμε χρησιμοποιώντας ίση ποσότητα αλεύρι και ψιλό αλάτι με το ανάλογο νερό.
  6. Επιλέγουμε τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που θέλουμε και αφήνουμε τη ζύμη λίγη ώρα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
  7. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του ψωμιού συνθέτουμε την γλυπτή διακόσμηση και μετά περνάμε τα σχέδια με ασπράδι αυγού για να γυαλίσει.
  8. Ξαναβάζουμε το ψωμί στο φούρνο και ψήνουμε στους 100οC για 10 λεπτά ώστε να στερεοποιηθεί το ανάγλυφο.