Search
Close this search box.

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα

Από τον Κυριάκο Μούτση, Κάρυστος

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 40 φρέσκα αμπελόφυλλα
  • 800 γρ. κιμά μοσχάρι
  • 200 γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 νεροπότηρο ρύζι Καρολίνα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για την κρέμα αυγολέμονου

  • 3 φρέσκα αυγά
  • Χυμό από 4 φρέσκα λεμόνια
  • 3 κούπες ζωμό, από τους ντολμάδες
  • 2 κ.σ. νισεστέ
  • Χυμό από 2 λεμόνια

Τρόπος Παρασκευής

  1. Σε μπολ βάζουμε το ρύζι, το δυόσμο, τους κιμάδες, τα κρεμμύδια, το πράσο και τέλος το αλάτι και τα πιπέρια.
  2. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  3. Ζεματάμε σε καυτό νερό τα αμπελόφυλλα. Τα αραδιάζουμε και σε κάθε φύλλο βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση και τα τυλίγουμε προσεκτικά κλείνοντας καλά.
  4. Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με μυριστικά και αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν οι ντολμάδες και τους βάζουμε σε στρώσεις στην κατσαρόλα.
  5. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να σκεπάσει τα ντολμαδάκια και ¾ περίπου του νεροπότηρου ελαιόλαδο.
  6. Βάζουμε ένα πιάτο πάνω από τους ντολμάδες , για «να σταθούν» και σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 45 με 60 λεπτά. Ανακινούμε την κατσαρόλα αν θέλουμε να ελέγξουμε τα υγρά.
  7. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το ζωμό.
  8. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  9. Ρίχνουμε λίγο από το ζωμό των ντολμάδων σε μπολ και προσθέτουμε το νισεστέ ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, για να διαλυθεί καλά.
  10. Τέλος προσθέτουμε σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού, το μίγμα του ζωμού και τέλος τα αυγά ανακατεύοντας απαλά.
  11. Περιχύνουμε με το αυγολέμονο τα ζεστά ντολμαδάκια.
  12. Ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
  13. Σερβίρουμε με ζεστό ψωμί και τυρί φέτα.