Search
Close this search box.

Μυδοπίλαφο

Από την Μαρίτσα Παπαγεωργίου, εστιάτορα, Γαλαξίδι

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 1 κιλό μύδια φρέσκα Γαλαξιδίου
  • 500 γρ. ρύζι Αμερικής, τύπου Bella
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • Xυμό από 3 φρέσκα λεμόνια
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα πλαγίως
  • Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο 
  • 50 ml ούζο τοπικό
  • 50 ml κρασί λευκό του τόπου μας 
  • 100 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
  • 500 ml ζωμό λαχανικών 
  • Αλάτι θαλασσινό 
  • Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος Παρασκευής

  1. Πλένουμε προσεκτικά και βουρτσίζουμε τα μύδια κόβοντας τα μουστάκια τους.
  2. Τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό και αν κάποιο δεν ανοίξει το πετάμε αμέσως. 
  3. Σε πλατιά και βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμύδι και τα μύδια. 
  4. Ανακινούμε την κατσαρόλα και τη σκεπάζουμε.
  5. Ρίχνουμε ούζο ολόγυρα στην κατσαρόλα και τα «καίμε». Σβήνουμε με το κρασί. 
  6. Πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα χαμηλώνοντας τη φωτιά. 
  7. Προσθέτουμε 2 ποτήρια ζωμό λαχανικών. 
  8. Αφήνουμε να βράσουν για 10-12 λεπτά, προσέχοντας μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό και ανακινούμε την κατσαρόλα. 
  9. Δύο λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό μας, βάζουμε τον άνηθο, το φρέσκο κρεμμύδι και το πιπέρι.
  10. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και αλλο και σερβίρουμε.