Search
Close this search box.

Λιροκεφτέδες

Η κίτρινη κολοκύθα, τους χειμωνιάτικους μήνες,αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την διατροφή μας. Ένας παραδοσιακός, αλλά και υγιεινός τρόπος μαγειρέματος είναι τα κεφτεδάκια φούρνου ή λιροκεφτεδάκια, όπως λέγονται για το υπέροχο χρώμα τους. Συνδυάζονται με στραγγιστό γιαούρτι ή συνοδεύονται με κασέρι ή τυρί φέτα και μπορούν να γίνουν πεντανόστιμα σαντουιτσάκια για τα παιδιά ή για ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα στην δουλειά.

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 4 κούπες τριμμένη κίτρινη κολοκύθα (λίρα)
  • 1 αυγό
  • 3 κουταλιές ξερό δυόσμο ή 1 μικρό ματσάκι φρέσκο.
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο
  • 2 κούπες αλεύρι περίπου ή τριμμένη φρυγανιά
    (μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ κούπα τριμμένη φέτα (προαιρετικά)
  • Λίγο λάδι για το πλάσιμο

Τρόπος Παρασκευής

  1. Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια και καθαρίζουμε κρατώντας μόνο το εσωτερικό, χωρίς φυσικά τα σπόρια. Τρίβουμε τη λίρα στον τρίφτη και τη στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το δυόσμο.
  3. Βάζουμε τα τρίμματα της κολοκύθας στη λεκάνη μαζί με λίγο λάδι, το κρεμμύδι, το αυγό, το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι, αν θέλουμε την τριμμένη φέτα, αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά, όσο πάρει για να πλάθονται και να μη διαλύονται και τα ζυμώνουμε ελαφρά όλα μαζί. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους βάζουμε σε ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για30 περίπου λεπτά, ώσπου να ροδίσουν.
  4. Εναλλακτικά, μπορούμε να πλάσουμε τους λιροκεφτέδες σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια, να τα αλευρώσουμε ελαφρά και να τα τηγανίσουμε σε καυτό λάδι.