Search
Close this search box.

Κρεατόπιτα με κατσικάκι

Gastronomy Center Central Greece

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 1 ½ κιλό κατσικίσιο μπουτάκι (ξεκοκαλισμένο και τεμαχισμένο)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα με το φύλλο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
  • 1 κ. σούπας βούτυρο
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 φλιτζάνια κεφαλογραβιέρα
  • 1 κ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα
  • 1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο (για τα φύλλα)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σουσάμι (λευκό και μαύρο)

Τρόπος Παρασκευής

  1. Πλένουμε καλά το τα κομμάτια του κρέατος, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε 30 λεπτά στην κατάψυξη, για να κόβετε πιο εύκολα το κρέας, χωρίς να γλιστράει.
  2. Βγάζουμε το κρέας από την κατάψυξη και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
  3. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μια κουταλιά της σούπας βούτυρο να κάψει και σοτάρουμε τα κομματάκια του κρέατος, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  4. Προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  5. Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να πιεί τα υγρά του. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  6. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την τριμμένη φρυγανιά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτουμε και την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.
  7. Λαδώνουμε ένα ταψί 36-38 εκ., ετοιμάζουμε το λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε σταυρωτά μισά φύλλα στη βάση, βουτυρώνοντας ενδιάμεσα κάθε φύλλο με ένα πινέλο.
  8. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα με το κρέας και όλα τα υγρά του και απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας ενδιάμεσα και βάζουμε το τελευταίο πάνω φύλλο της πίτας μας τσαλακωμένο. Κλείνουμε την πίτα μας στρίβοντας περιμετρικά τα φύλλα σε κόθρο.
  9. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια της πίτας, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε το σουσάμι και ραντίζουμε με το χέρι μας με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 180°C και με αέρα για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.
  10. Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Σερβίρεται ζεστή και τραγανή.