Search
Close this search box.

Παραδοσιακή Κακαβιά

Η κακαβιά, μια πιο πηχτή εκδοχή της ψαρόσουπας, με πλούσια γεύση και αρώματα της θάλασσας, είναι γνωστή στα περισσότερα Ελληνικά νησιά και είναι διατροφικά, μια από τις καλύτερες τροφές.
Στην Νότια Εύβοια μάλιστα, συνηθίζεται πολύ από τους ψαράδες μας. Όλα τα καΐκια τα παλιά χρόνια, είχαν τα απαραίτητα για μια κακαβιά και φυσικά άφθονο θαλασσινό νερό για να την μαγειρέψουν στην αμμουδιά, ανάβοντας φωτιά με ξύλα στην παραλία.

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 1200 γρ. ψάρι καλής ποιότητας (ροφό, σφυρίδα, σκορπίνα, χριστόψαρο)ή 1.200 γρ. διάφορα πετρόψαρα
  • 600 γρ. μαρίδα
  • 300 γρ. γαρίδες ή καβούρι
  • 300 γρ. κρεμμύδια
  • 300 γρ. τομάτα
  • 2 λεμόνια
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • φύλλο δάφνης
  • σέλινο
  • καρότα
  • αλάτι και πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

  1. Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια από τα λέπια και τα εντόσθια. Βάζουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα βράζουμε για 20 λεπτά.
  2. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το νερό να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε την ντομάτα, το σέλινο, τα πετρόψαρα και τη μαρίδα.
  3. Βράζουμε για επιπλέον 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και τα μικρότερα ψάρια να σχηματίσουν ένα χυλό.
  4. Σουρώνουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και στη συνέχεια σουρώνουμε τη μάζα από τα ψάρια μέσα σε ένα λεπτό σουρωτήρι, στύβοντας ώστε να πέσει όλο το ζουμί στην κατσαρόλα και να πάρουμε όσο περισσότερη γεύση γίνεται από τα ψάρια.
  5. Αφού σουρώσουμε καλά όλο το ζουμί, συνεχίζουμε το βράσιμο με το μεγάλο ψάρι, τις γαρίδες, το καβούρι και το ελαιόλαδο για 60’-70’λεπτά τουλάχιστον.
  6. Σουρώνουμε και το υπόλοιπο ζουμί, ξανανάβουμε το μάτι της κουζίνας, βάζουμε και το μεγάλο ψάρι, τις γαρίδες, το καβούρι και το ελαιόλαδο.
  7. Προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια μέσα στο ζουμί της σούπας, τα δαφνόφυλλα, το αλάτι και το πιπέρι, αφήνουμε το φαγητό να βράσει για άλλα 10-15’και η κακαβιά μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Tips:

Ψήστε λιγάκι τα καβούρια πριν τα βάλετε να βράσουν, ώστε να εμπλουτίσετε τη σούπα με ένα άρωμα ψητών θαλασσινών.
Προσοχή: Η κακαβιά δεν αυγοκόβεται!