Search
Close this search box.

Κελέμια

Από τον Νίκο Μπεμπέλη, Γαλαξίδι.

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

για 8 άτομα 

  • 10 μεγάλα κρεμμύδια ξανθά

Για τη γέμιση

  • 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 3 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό
  • 800γρ. χοιρινό κιμά ή μοσχαρίσιο 
  • 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
  • ¼ του φλιτζανιού κονιάκ
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι θαλασσινό
  • Φρεσκοτριμμένα πιπέρια 

Για την σάλτσα 

  • 2 φλιτζάνια ώριμες ντομάτες, τριμμένες 
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2/3 φλιτζανιού  ελαιόλαδο εκλεκτό
  • Αλάτι θαλασσινό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

  1. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα χαράζουμε με κάθετη τομή μέχρι την καρδιά. 
  2. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό, σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα φύλλα του κρεμμυδιού ένα ένα. 
  3. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. 
  4. Σε μια μπασίνα βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε τη γέμιση με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  5. Χωρίζουμε τα φύλλα των κρεμμυδιών, τα ανοίγουμε και με το κουταλάκι προσεκτικά βάζουμε τη γέμιση.
  6. Κλείνοντας στο χέρι μας, το κρεμμύδι και τη γέμιση δημιουργούμε το σχήμα ντολμά. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κρεμμύδια.
  7. Μόλις τελειώσουμε περιχύνουμε τα κελέμια, με το ελαιόλαδο, το φρέσκο χυμό ντομάτας και ότι υγρά έχουν απομείνει από το μείγμα.  
  8. Εάν δεν έχουμε πολλά υγρά συμπληρώνουμε λίγο νερό.
  9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 45 λεπτά.
  10. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα κελέμια να κρυώσουν ελαφρά, πριν σερβίρουμε.