Search
Close this search box.

Αρνίσιο μπούτι στο φούρνο με πατάτες

Gastronomy Center Central Greece

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 1 ½ κιλό αρνί, μπούτι
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο (κομμένες κάθετα στα δύο ή στα τέσσερα)
  • ½ φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια χυμό
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • ½ κ. γλυκού ρίγανη
  • ½ κ. γλυκού θυμάρι
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 ποτηράκια νερό

Για τις πατάτες

  • 2 κιλά πατάτες
  • ½ φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • θυμάρι
  • ρίγανη
  • 1 λεμόνι χυμό
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα

Τρόπος Παρασκευής

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
  2. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το αρνί. Το βάζουμε σε ένα ταψί, τρυπάμε με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία και γεμίζουμε με το σκόρδο.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε ½ φλιτζανάκι ελαιόλαδο, το χυμό από τα 2 λεμόνια και 1 κουτ. σούπας μουστάρδα και χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε το μείγμα στο αρνί και το απλώνουμε με ένα πινέλο, ομοιόμορφα παντού και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Κόβουμε το δεντρολίβανο σε μικρά κομμάτια και τα φυτεύουμε μέσα στις σχισμές, που έχουμε δημιουργήσει στο αρνί και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το θυμάρι.
  5. Ρίχνουμε στο ταψί το νερό, το κρασί και το βούτυρο και κουνάμε ελαφρά κυκλικά να ανακατευτούν τα υλικά μας.
  6. Σκεπάζουμε το φαγητό με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ½ ώρα στους 180 βαθμούς. (Για μεγαλύτερο ποσότητα αρνί, ψήνουμε 30 λεπτά παραπάνω για κάθε 500 γρ. επιπλέον κρέατος, προσθέτοντας αντίστοιχα και μισό ποτηράκι νερό).
  7. Όσο ψήνεται το κρέας μας, πλένουμε καλά τις πατάτες με τη φλούδα τους και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Τις κόβουμε σε 3-4 μεγάλα κομμάτια, τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με ½ φλιτζανάκι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο, ανακατεύοντας καλά.
  8. Ετοιμάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε λίγες λίγες τις πατάτες με μια ξύλινη κουτάλα για 6-7 λεπτά, από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τον χυμό από 1 λεμόνι με 1 κουτ. σούπας μουστάρδα και με ένα πινέλο αλείφουμε τις πατάτες. Τις πασπαλίζουμε ρίγανη και θυμάρι.
  9. Μετά τη 1 ½ ώρα, βγάζουμε το ταψί με το αρνί από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε μέσα τις πατάτες. Σκεπάζουμε πάλι με τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ½ ώρα ακόμα.
  10. Βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί, το ξεσκεπάζουμε εντελώς και ψήνουμε στο grill για 10-20 λεπτά, μέχρι να πάρει το φαγητό ωραίο χρώμα.