Search
Close this search box.

Αρνάκι Ρουμελιώτικο στο φούρνο

Gastronomy Center Central Greece

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • ½ αρνάκι (5 κιλά περίπου, σπασμένο ή κομμένο σε μεγάλες μερίδες)
  • 2 ½ κιλά πατάτες
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 6 σκελίδες σκόρδο (κομμένες κάθετα σε 2-4 κομμάτια)
  • 1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο
  • 3 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • 1-2 κλωναράκια δενδρολίβανο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

  1. Πλένουμε καλά το αρνάκι και το στραγγίζουμε.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
  3. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μουστάρδα. Βάζουμε στο ταψί το αρνάκι και αλείφουμε καλά με το μείγμα.
  4. Ανοίγουμε με το μαχαίρι μικρές τρύπες σε διάφορα σημεία του κρέατος, τις γεμίζουμε με τις κομμένες σκελίδες σκόρδου, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη και το περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
  5. Προσθέτουμε στο ταψί το βούτυρο, το κρασί, το νερό, το δενδρολίβανο και το ολόκληρο κεφάλι του σκόρδου κομμένο οριζόντια στα δύο. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  6. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του ψησίματος, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις αλατοπιπερώνουμε.
  7. Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί και ρίχνουμε τις πατάτες, προσθέτοντας το ελαιόλαδο και λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται. Σκεπάζουμε πάλι το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά ακόμη.
  8. Αφαιρούμε στο τέλος το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30-40 λεπτά για να ροδίσει καλά το φαγητό.