Search
Close this search box.

Χοιρινό σελινάτο

Gastronomy Center Central Greece

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 1½ κιλό χοιρινό κρέας (σπάλα), κομμένο σε μερίδες
  • 1 ½ κιλό σέλινο, τα φύλλα μαζί με το μισό κοτσάνι
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • χυμός από 2-3 λεμόνια

Τρόπος Παρασκευής

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές και το βγάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι ακόμη και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε πάλι το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας ελαφρά με ξύλινη κουτάλα, για 5 λεπτά ακόμη.
  3. Προσθέτουμε 1 ποτήρι περίπου ζεστό νερό, όσο να καλύπτει το κρέας, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή), σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά.
  4. Όσο βράζει το κρέας, καθαρίζουμε το σέλινο, το κόβουμε στα 3-4 κομμάτια και το πλένουμε.
  5. Βάζουμε το σέλινο σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό , ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση και το σουρώνουμε.
  6. Αφού περάσουν τα 45 λεπτά και έχει μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε το σέλινο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20 λεπτά ακόμη.
  7. Στο τέλος περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά για να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Αν θέλουμε, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 1-2 ώρες ώστε να δέσουν τα υγρά του και να μελώσει η σάλτσα του. Το φαγητό σερβίρεται ζεστό.
Tips:

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ειδικά στο τελευταίο στάδιο που θα προσθέσετε και το σέλινο, αποφύγετε να ανακατεύετε το φαγητό με κουτάλα, διότι θα διαλυθεί το κρέας και θα μαυρίσει το σέλινο. Μπορείτε να ανακινήστε το φαγητό ελαφρά, κάνοντας κυκλικές κινήσεις στο σκεύος, ανά τακτά διαστήματα ώστε να μην κολλήσει.