Search
Close this search box.

Ραβανί Γαλαξιδιώτικο

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδόχο, Γαλαξίδι

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 1½ κιλό ρύζι γλασέ
  • 2 κιλά ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1 βανίλια
  • ¾ του νεροπότηρου ελαιόλαδο εκλεκτό 
  • Νερό

Τρόπος Παρασκευής

  1. Πλένουμε το ρύζι, το στεγνώνουμε και το ψιλοκόβουμε στον μύλο ρυζιού.
  2. Μετράμε το ρύζι σε ποτήρια και βάζουμε το διπλό νερό.
  3. Αναμιγνύουμε το ρύζι με τη ζάχαρη και τη βανίλια. 
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Μόλις το νερό χλιάνει συμπληρώνουμε το μείγμα ρυζιού. 
  5. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Μόλις πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει εντελώς. Το μείγμα θα είναι έτοιμο όταν θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  6. Λαδώνουμε ένα ταψί Νο38 και ρίχνουμε το ρύζι στρώνοντάς με ένα λαδωμένο κουτάλι.
  7. Κόβουμε σε ρόμβους, όπως τον μπακλαβά και σε κάθε  κομμάτι βάζουμε από ένα γαρύφαλλο ή αμύγδαλο.  
  8. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά με την κάτω αντίσταση. Τα υπόλοιπα 30-45 λεπτά στις αντιστάσεις πάνω κάτω, εξαρτάται από τον φούρνο. 
  9. Το ραβανί είναι έτοιμο όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. 
  10. Αν μας αρέσει πασπαλίζουμε με κανέλα.