Search
Close this search box.

Μπακλαβάς με φιστίκι

Από το Σωτήρη Λασκαρίδη, executive pastry chef, Aντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδας

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 20 φύλλα κρούστας 
  • 350 γρ. φιστίκια Κελυφωτά Φθιώτιδας ΠΟΠ, ψιλοκομμένα
  •  300 γρ. βούτυρο 

Για το σιρόπι 

  • 2 κιλά ζάχαρη 
  • 1 λίτρο νερό 
  • 300 ml. γλυκόζη 
  • μισό λεμόνι 
  • 1 ξύλο κανέλας

Τρόπος Παρασκευής

  1. Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. 
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 λεπτό, μέχρι να δέσει το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. 
  3. Χωρίζουμε την ποσότητα των φιστικιού σε 6 μέρη. 
  4. Σε ταψί βουτυρώνουμε και απλώνουμε 5 φύλλα. Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια το τριμμένο φιστίκι, το απλώνουμε και καλύπτουμε με ένα φύλλο. 
  5. Το βουτυρώνουμε και επαναλαμβάνουμε άλλες τέσσερις φορές αφού στο σύνολο πρέπει να είναι 5 στρώσεις φιστίκι. 
  6. Προσθέτουμε από πάνω αλλά 7 φύλλα που τα βουτυρώνουμε μεταξύ τους. 
  7. Βάζουμε τον μπακλαβά στο ψυγείο για 20 λεπτά, για να σταθεροποιηθεί το βούτυρο και κόβουμε σε μικρά κομμάτια ραντίζοντας με λίγο νερό την επιφάνεια. 
  8. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 1 ώρα και 10 λεπτά. 
  9. Mόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από το φούρνο, όπως είναι ζεστός, τον περιλούζουμε με το κρύο σιρόπι.  
  10. Πασπαλίζουμε με φιστίκι τριμμένο. 
  11. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.