Search
Close this search box.

Αμυγδαλόπιτα Μαντουδίου

Από τη Νατάσσα Χατζηαρβανίτη, Μαντούδι

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • 1 κ.γ. κονιάκ
  • Χυμός από ένα λεμόνι
  • 1 βανίλια

Για το παντεσπάνι

  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού τρίμα αμυγδάλου
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 5 φρέσκα αυγά
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι καφέ κονιάκ
  • 1 κ.γ. baking powder

Τρόπος Παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

  1. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη και δέσει το σιρόπι, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

 


 

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την ψίχα αμυγδάλου, τη φρυγανιά και την baking powder και τα ανακατεύουμε καλά.
  2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να «αφρατέψει».
  3. Προσθέτουμε τους κρόκους και το κονιάκ και χτυπάμε λίγο ακόμα.
  4. Σε καθαρό κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα δυνατά, τα ασπράδια μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
  5. Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο μίγμα βουτύρου – ζάχαρης ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
  6. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη μαρέγκα ανακατεύοντας προσεκτικά.
  7. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη της αμυγδαλόπιτας.
  8. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180οC για 35-40 λεπτά.
  9. Μόλις βγάλουμε από το φούρνο στην καυτή αμυγδαλόπιτα, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
  10. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
  11. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τρίμα καρύδας ή αμυγδάλου.