Search
Close this search box.

Tυροπιτάρι Ψαχνών

Από την Μαρία Βασιλείου, Ψαχνά

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 φακελάκι μαγιά ή λίγο προζύμι
  • Λίγο χλιαρό νερό
  • 250 γρ. τουλουμοτύρι ή μυζήθρα φρέσκη ή μαλακή φέτα
  • Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος Παρασκευής

  1. Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση.
  2. Διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό, τη μαγιά ανακατεύοντας γρήγορα με ένα πιρούνι.
  3. Ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά στη λακουβίτσα.
  4. Ζυμώνουμε δυνατά και ανασηκώνουμε τη ζύμη να πάρει αέρα.
  5. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, ούτε σφιχτή, ούτε και ρέουσα.
  6. Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο στρογγυλό φύλλο πάχους περίπου 1εκ.
  7. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.
  8. Πάνω στο στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 25-30 εκ. ρίχνουμε τα τυριά τριμμένα με το χέρι και κλείνουμε με το άλλο μισό πατώντας καλά για να κολλήσουν την άκρη με ένα βρεγμένο πιρούνι.
  9. Πατάμε το τυροπιτάρι λίγο για να γίνει ολοστρόγγυλο και στη μέση ανοίγουμε με το κουπάτ ένα μικρό κύκλο, για να ψηθεί καλύτερα και να φαίνεται πιο ωραίο.
  10. Βάζουμε το τυροπιτάρι στο τηγάνι και αφήνουμε να τηγανιστεί για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  11. Μόλις πάρει χρυσαφί χρώμα η μια πλευρά το γυρίζουμε προσεκτικά, για να μην ανοίξει και χυθεί το τυρί, από την άλλη μεριά.
  12. Το αφήνουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί μέχρι να τραβήξει τα λάδια.
  13. Διακοσμούμε με βρώσιμα άνθη.
Tips:

Μπορούμε να γεμίσουμε το τυροπιτάρι ότι τυρί θέλουμε ή και ψιλοκομμένη πιπερίτσα.
Ο φρέσκος δυόσμος δένει αρμονικά…