Search
Close this search box.

Ψωμί Χωριάτικο Ελικώνα

Από τον Δημήτρη Ζυγογιάννη, αρτοποιό, Μάζι

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 2 κιλά αλεύρι μαλακό Νο2, κοσκινισμένο
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • Νερό από την πηγή «όσο πάρει»

Τρόπος Παρασκευής

  1. Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά ανακατεύοντας με ένα πιρούνι.
  2. Σε μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και τη μαγιά και ζυμώνουμε δυνατά, προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
  3. Όσο πιο μαλακή είναι η ζύμη τόσο πιο αφράτο γίνεται το ψωμί μας.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» σκεπασμένη, σε ζεστό μέρος της κουζίνας. Θα χρειαστεί ανάλογα με τον καιρό, το καλοκαίρι 1 ώρα για να φουσκώσει και 3 ώρες το χειμώνα.
  5. Αφού φουσκώσει την ξαναζυμώνουμε και τη βάζουμε στο ταψί.
  6. Την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει από 30 λεπτά μέχρι 1 ώρα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  7. Τρυπάμε λίγο την επιφάνεια με μια οδοντογλυφίδα.
  8. Ψήνουμε το ψωμί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα.
  9. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει και το περνάμε με μια βρεγμένη πετσέτα να γυαλίσει
  10. Μετά από 1 ώρα το κόβουμε.