Search
Close this search box.

Λιρόπιτα

Ένα νόστιμο και νηστίσιμο γλύκισμα, που συνηθίζεται τη σαρακοστή στην Εύβοια, είναι η λιρόπιτα, που φτιάχνεται από τη σάρκα της κίτρινης κολοκύθας της «λίρας», όπως την αποκαλούμε για το χρώμα της

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 10 φύλλα για πίτα
  • 2 κιλά κολοκύθα κίτρινη (λίρα)
  • 600 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα
  • 2 κ. γλ. κανέλλα
  • 1 κ. γλ. γαρύφαλλο
  • 1,5 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
  • ½ κούπα σταφίδες ανακατεμένες μαύρες και ξανθές
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι

Τρόπος Παρασκευής

  1. Καθαρίζουμε την κολοκύθα εξωτερικά και εσωτερικά από τις ίνες και τα σπόρια και την κόβουμε σε χοντρούς κύβους.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας με 1φλυτζανάκι του καφέ νερό και 1 φλιτζανάκι λάδι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου μαλακώσει και φύγουν τα υγρά της.
  3. Με ένα πιρούνι την λιώνουμε καλά και προσθέτουμε το ρύζι, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο, τα καρύδια και τις σταφίδες, ανακατεύοντας καλά το μίγμα.
  4. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε ένα ένα τα 5 φύλλα λαδώνοντας κάθε φύλλο.
  5. Ρίχνουμε το μίγμα της κολοκύθας και συνεχίζουμε με τα άλλα 5 φύλλα λαδωμένα επίσης.
  6. Κόβουμε και διπλώνουμε προσεκτικά τα φύλλα γύρω γύρω, τυλίγοντας προς τα μέσα.
  7. Λαδώνουμε και χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° περίπου για 1ώρα, μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
  8. Σερβίρουμε με ζάχαρη και κανέλλα.