Search
Close this search box.

Κόκορας χωριάτικος κοκκινιστός με σπιτικές χυλοπίτες

Από την Πολυξένη Μαντζούφα, ξενοδόχο, Καρπενήσι

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 1 κόκορας χωριάτικος 2 ½ κιλά, κομμένος σε μερίδες
  • 800 γρ. παραδοσιακές χυλοπίτες
  • 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 ποτηράκι κρασί κόκκινο τοπικό
  • 2 κιλά ώριμες ντομάτες, τριμμένες  
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 10 κόκκους μπαχάρι 
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο εκλεκτό

Τρόπος Παρασκευής

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά. Σοτάρουμε τον κόκορα, γυρίζοντάς τον με την λαβίδα για 10 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει. 
  2. Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια γυρίζοντάς τα μέχρι να χρυσίσουν. 
  3. «Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ. 
  4. Ρίχνουμε την ντομάτα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μπαχάρι. 
  5. Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό στην κατσαρόλα μέχρι να καλυφθεί ο κόκορας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 2 ώρες σε μέτρια φωτιά.  
  6. Βγάζουμε τον κόκορα και τον αφήνουμε σε μια πιατέλα σκεπασμένο. 
  7. Στη σάλτσα βάζουμε τις χυλοπίτες να βράσουν για 8-10 λεπτά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό. 
  8. Σερβίρουμε στο πιάτο τις χυλοπίτες και από πάνω τον κόκορα.
  9. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα ή μυζήθρα.