Search
Close this search box.

Ελιές Τσακιστές Λεμονάτες

Από την Χριστίνα Ορφανουδάκη, Λαμία

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 5 κιλά ελιές , πράσινες χονδρές
  • 1 ποτήρι του νερού περίπου, μίγμα θαλασσινού αλατιού και χονδρού αλατιού
  • 1 ποτήρι του νερού, χυμό λεμόνι
  • 1 ποτήρι του νερού, χυμό πορτοκάλι
  • Μισό ποτήρι του νερού, χυμό νεράντζι
  • Ελαιόλαδο εκλεκτό

Τρόπος Παρασκευής

  1. Πλένουμε πολύ προσεκτικά τις ελιές με κρύο νερό.
  2. Σε ένα πάγκο αρχίζουμε να «σπάμε» κάθε ελιά.
  3. Χρησιμοποιούμε μια στρογγυλή πέτρα θαλάσσης ή χέρι γουδιού ή ότι άλλο μας διευκολύνει.
  4. Προσέχουμε όμως, να μην σπάσουμε το κουκούτσι γιατί τότε οι ελιές μας θα πικρίσουν.
  5. Σε ένα πλαστικό δοχείο με πολύ κρύο νερό βάζουμε τις ελιές «να πάρουν» την πρώτη «κρυάδα» και να ξεπλυθούν.
  6. Σουρώνουμε τις ελιές από το νερό.
  7. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και λίγα λεπτά πριν το βρασμό ρίχνουμε το καυτό νερό στο δοχείο και ρίχνουμε τις ελιές μας.
  8. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα καλά και τις αφήνουμε στο νερό για 24 ώρες.
  9. Αδειάζουμε το νερό και ρίχνουμε κρύο νερό ανακατεύοντας και πάλι τις ελιές.
  10. Αφήνουμε για 8 ώρες έτσι τις ελιές και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 3 φορές, ίσως και παραπάνω, δοκιμάζοντας μέχρι οι ελιές να «γλυκάνουν» και να φύγει η πικράδα.
  11. Τέλος σουρώνουμε τις ελιές και προσθέτουμε κατά σειρά τους χυμούς εσπεριδοειδών.
  12. Ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας και προσθέτουμε το μίγμα αλατιού, δοκιμάζοντας τις ελιές.
  13. Ανακατεύουμε και πάλι και περιμένουμε 30 λεπτά «να σταθούν».
  14. Γεμίζουμε με τις ελιές τα γυάλινα αποστειρωμένα βάζα μας και προσθέτουμε ελαιόλαδο εξαιρετικό μέχρι επάνω.
  15. Κλείνουμε καλά το καπάκι και διατηρούμε τις ελιές σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για αρκετό καιρό. Όταν ανοίξουμε τη γυάλα τις διατηρούμε στο ψυγείο.