Search
Close this search box.

Παραδοσιακή Τυρόπιτα Ορεινής Δωρίδας

Από την Ασημίνα Κοντογεώργου, Καφενείο του Χωριού, Διακόπι

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

για ένα μεγάλο ταψί 

Για τη ζύμη 

  • 1 ½ κιλό αλεύρι μαλακό για πίτες, κοσκινισμένο
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού νισεστέ
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο εκλεκτό
  • Νερό από την πηγή του χωριού μας, «όσο πάρει»

Για τη γέμιση

  • 1200 γρ. τυρί φέτα Λιδωρικίου
  • 700 ml ελαιόλαδο 
  • 12 αυγά φρέσκα χωριάτικα

Τρόπος Παρασκευής

  1. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και δημιουργώντας μια λακουβίτσα στη μέση, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, λίγο νερό και το αλάτι. 
  2. Ζυμώνουμε δυνατά ανασηκώνοντας τη ζύμη «να πάρει αέρα», γυρίζοντάς την από όλες τις μεριές. Καθώς ζυμώνουμε, ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται, για να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που να ξεκολλά εύκολα από τα χέρια μας. 
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια και τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί, που το καλύπτουμε με μεμβράνη. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να «ξεκουραστούν» για 30 λεπτά. 
  4. Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι που θα μας δώσει ένα φύλλο. Πασπαλίζουμε με νισεστέ για να ανοίγουν τα φύλλα με ευκολία και να μην κολλάνε. Θα χρειαστούμε 12 φύλλα. 
  5. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μια λεκάνη σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα.
  6. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τη φέτα και με ένα πιρούνι την λιώνουμε. Για ευκολία ρίχνουμε και ένα ποτηράκι νερό.
  7. Ρίχνουμε τη φέτα στα αυγά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Χωρίζουμε τη γέμιση σε 10 μερίδες.  
  8. Λαδώνουμε το ταψί. Στρώνουμε στο ταψί το φύλλο και από πάνω βάζουμε τη γέμιση απλώνοντάς την σε όλη την επιφάνεια. 
  9. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Όταν στρώσουμε το τελευταίο φύλλο το περνάμε με ελαιόλαδο και το ραντίζουμε με λίγο νεράκι. 
  10. Ζεσταίνουμε καλά τον ξυλόφουρνο μέχρι να «ασπρίσει» και βάζουμε τη τυρόπιτα να ψηθεί για 25-30 λεπτά. 
  11. Αν θέλουμε να την ψήσουμε σε ηλεκτρική κουζίνα, τότε προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 250οC και ψήνουμε τη τυρόπιτα για 5 λεπτά. Αμέσως μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200ο C και την ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνουν τα φύλλα τραγανά. 
  12. Αφήνουμε να κρυώσει η πίτα, χωρίς να την σκεπάσουμε και σερβίρουμε.