Search
Close this search box.

Σπανακοτυρόπιτα με τραχανά

Από το Βασίλη Κασκαβελιώτη, παραγωγό ζυμαρικών, Θήβα

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2 ποτήρια ούζου ξύδι δυνατό
  • 300 ml ελαιόλαδο
  • Νερό εμφιαλωμένο, όσο χρειαστεί

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. τυρί φέτα Βαγίων
  • 200 γρ. τραχανά ξινό
  • 1 κιλό σπανάκι, ζεματισμένο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι Θήβας, τριμμένο
  • 200 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
  • 50 γρ. γλυκάνισο, χτυπημένο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

  1. Σε μεγάλο μπολ ή στο πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι ανοίγοντας στη μέση μια λακουβίτσα και ρίχνουμε όλα τα υγρά.
  2. Ζυμώνουμε δυνατά, μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη, που ξεκολλά από τα χέρια μας.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά και την κόβουμε σε μπαλάκια των 150 γρ.
  4. Λαδώνουμε ένα ταψί 45 εκ. και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλα.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  6. Λαδώνουμε τα φύλλα και βάζουμε στη μέση τη γέμιση. Τα τυλίγουμε μασούρι και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.
  7. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 55 λεπτά.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.