Search
Close this search box.

Κατσικάκι τσιγαριστό με πλιγούρι

Gastronomy Center Central Greece

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 1 κιλό κατσικάκι (χεράκι ή μπούτι) σε μερίδες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • Αλατοπίπερο
  • 5-6 φύλλα φασκόμηλο
  • 2 κλαδάκια δενδρολίβανο
  • Μαϊντανός φρέσκος για το σερβίρισμα

Για το πλιγούρι:

  • 250 γρ. πλιγούρι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
  • 3 φλιτζάνια νερό

Τρόπος Παρασκευής

  1. Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να το σκεπάζει. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε το κρέας.
  2. Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα με λίγο φρέσκο νερό και το μισό ελαιόλαδο και το αφήνουμε να τσιγαριστεί σιγά σιγά μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα 3 λεπτά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι και το αλατοπιπερώνουμε καλά.
  5. Ρίχνουμε το φασκόμηλο, το δενδρολίβανο και προσθέτουμε ζεστό νερό, μέχρι να σκεπάσει το κρέας. Σιγοβράζουμε για μιάμιση ώρα, προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται.
  6. Μέχρι να βράσει το κρέας ετοιμάζουμε το πλιγούρι. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το νερό, το τριμμένο καρότο, το αλάτι και το πιπέρι. Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό, ανακατεύοντας τακτικά.
  8. Αποσύρουμε το πλιγούρι από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα, μέχρι να βράσει και το κατσικάκι.
  9. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό του λεμονιού και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα για να δέσει το φαγητό και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
  10. Σερβίρουμε το κρέας στα πιάτα με λίγο πλιγούρι και πασπαλίζουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.