Search
Close this search box.

Ψαροκεφτέδες

Gastronomy Center Central Greece

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 500 γρ. από φιλέτο μπακαλιάρου ξαρμυρισμένο και βρασμένο ή οποιοδήποτε καθαρισμένο ψάρι
  • 200 γρ. παξιμάδια κριθαρένια, τριμμένα στον πολυκόφτη
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα πικάντικη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι (αν χρειάζεται)
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Τρόπος Παρασκευής

  1. Αφαιρούμε προσεκτικά τα κόκαλα από το ψάρι και με το χέρι μας τρίβουμε σε ένα μπολ
    τη σάρκα του σε όσο γίνεται μικρότερα κομματάκια.
  2. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά μας.
  3. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το καθαρισμένο ψάρι και προσθέτουμε το τριμμένο παξιμάδι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το κρεμμύδι, τα αυγά, τη μουστάρδα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ελαιόλαδο. Προσέχουμε ιδιαίτερα το αλάτι και το αποφεύγουμε αν έχουμε χρησιμοποιήσει μπακαλιάρο, που είναι ιδιαίτερα αλμυρός.
  4. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα με το χέρι μας. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή, αλλά ούτε να διαλύεται όταν την πλάθουμε. Γι’ αυτό, αν η ζύμη μας είναι πολύ σφιχτή, αραιώνουμε με λίγο ανθρακούχο νερό, ενώ αν είναι αραιή, προσθέτουμε επιπλέον κρίθινο παξιμάδι τριμμένο ή μια κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  5. Ζεσταίνουμε το τηγάνι και με ένα κουτάλι της σούπας, παίρνουμε μείγμα, το πλάθουμε σε κεφτέδες, τους μοιράζουμε αραιά μέσα στο καυτό λάδι και τους τηγανίζουμε για 8-10 λεπτά περίπου, ώσπου να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές.
Tips:
  • Μπορείτε να αξιοποιήσετε οποιοδήποτε ψάρι έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα φτιάχνοντας νόστιμους ψαροκεφτέδες, που δίνουν μια δεύτερη ολόφρεσκη ευκαιρία στα ψαράκια και επιπλέον, αρέσουν στα παιδιά, που τρώνε τους κεφτέδες πολύ πιο εύκολα!
  • Αν έχετε χρησιμοποιήσει για τους ψαροκεφτέδες σας ψάρι που δεν έχει ιδιαίτερη αλμύρα, μπορείτε αντί για αλάτι, να προσθέσετε στα υλικά σας 1φλ. κίτρινο τυρί (κεφαλογραβιέρα) τριμμένο, που θα δώσει εξαιρετική γεύση στους ψαροκεφτέδες σας!
  • Εναλλακτικά, πλάθουμε μεγάλους, πλακέ κεφτέδες και τους βάζουμε στο ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.