Από τον Θανάση Κολισιάτη , μάγειρας, Αλίαρτος
Η προβατίνα
Το κρέας της προβατίνας έχει φανατικούς φίλους στη Ρούμελη και η παρουσία της είναι έντονη σε όλα τα γιορτινά τραπεζώματα και τις φιλικές συνάξεις … με γευστικές δημιουργίες της ρουμελιώτικη κουζίνας.
Η προβατίνα μαγειρεύεται ψητή στα κάρβουνα σαν παϊδάκια ή κοντοσούβλι ή σουβλάκι αλλά και στη γάστρα με τραχανά ή παραδοσιακά ζυμαρικά.
Το κρέας της είναι σκληρό. Το μυστικό της προβατίνας είναι κυρίως η σωστή ωρίμανση, αλλά και το μαρινάρισμα με δυνατά υλικά, που χαρίζουν γεύση αρωματική.
Μετά το σφαγείο το κρέας πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον για 3 ημέρες στο ψυγείο για να σιτέψει για να μπορέσουμε να το μαγειρέψουμε σωστά.
Για το μαρινάρισμα
Για το σουβλάκι προβατίνας
Πνευματική ιδιοκτησία Κατά τον Ν 2837/ 20 (όπως έχει τροποποιηθεί με τον Ν 2121/ 93 και ισχύει σήμερα) και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με τον Ν 100/75) απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αποθήκευση σε κάποιο σύστημα διάσωσης και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιοδήποτε τρόπο ή μορφή τμηματικά ή περιληπτικά στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη ή ιδιοκτήτη site, της συγγραφέως και της φωτογράφου.