Search
Close this search box.

Προβατίνα Παϊδάκια και Σουβλάκι

Από τον Θανάση Κολισιάτη , μάγειρας, Αλίαρτος


 

Η προβατίνα
Το κρέας της προβατίνας έχει φανατικούς φίλους στη Ρούμελη και η παρουσία της είναι έντονη σε όλα τα γιορτινά τραπεζώματα και τις φιλικές συνάξεις … με γευστικές δημιουργίες της ρουμελιώτικη κουζίνας.
Η προβατίνα μαγειρεύεται ψητή στα κάρβουνα σαν παϊδάκια ή κοντοσούβλι ή σουβλάκι αλλά και στη γάστρα με τραχανά ή παραδοσιακά ζυμαρικά.
Το κρέας της είναι σκληρό. Το μυστικό της προβατίνας είναι κυρίως η σωστή ωρίμανση, αλλά και το μαρινάρισμα με δυνατά υλικά, που χαρίζουν γεύση αρωματική.
Μετά το σφαγείο το κρέας πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον για 3 ημέρες στο ψυγείο για να σιτέψει για να μπορέσουμε να το μαγειρέψουμε σωστά.

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Print

Υλικά

  • 2 κιλά σωστά κομμένα και σιτεμένα παϊδάκια προβατίνας
  • 1 κ. σ. αλάτι
  • 1/5 κ. γ. πιπέρι
  • 1 κ.σ. άγρια ρίγανη

Για το μαρινάρισμα

  • Χυμό από 3 λεμόνια
  • Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
  • 1 κ.σ. κεδροκούκουτσα
  • Μισό κ.γ. κανέλα
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Κόκκινο κρασί δυνατό

Τρόπος Παρασκευής

  1. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το κρέας και όλα τα υλικά για το μαρινάρισμα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 8 ώρες.
  2. Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο γκουρμέ αφαιρούμε με ένα μαχαίρι ότι κρέας έχει  το κόκαλο και τη μεμβράνη,  κρατάμε μόνο  το κάτω μέρος το καρέ δηλαδή, το ίδιο κάνουμε σε όλα τα παϊδάκια.
  3. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το βάζουμε στη σχάρα, που έχουμε περάσει με λεμόνι.
  4. Αφήνουμε να σιγοψηθεί σε απόσταση από τη φωτιά, γυρίζοντας τη σχάρα συχνά και στο τέλος αφού πάρει χρώμα το πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  5. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, χόρτα ή καλαμπόκι ψητό.

 


 

Για το σουβλάκι προβατίνας

  1. Χρησιμοποιούμε μπούτι που το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και ακολουθούμε το μαρινάρισμα με τα ίδια υλικά.
  2. Περνάμε το κρέας σε καλαμάκι. Ενδιάμεσα βάζουμε τα λαχανικά που αγαπάμε πιπεριές, κρεμμύδι, ντομάτα.
  3. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά και στο τέλος σε πιο δυνατή να πάρουν χρώμα.